Ольга Ігнатьєва, м. Рівне

Фінансова грамотність є однією із найважливіших навичок для успішного життя. Довгий час професійні знання з фінансової грамотності були доступні лише одиницям, а переважна більшість здобувала їх через власний , на жаль, не завжди позитивний досвід. Саме це спонукало мене створити Академію фінансової грамоти – освітній проект для дітей, підлітків і дорослих, направлений на розвиток здібностей, надбання навичок та звичок для формування фінансової культури.

Допомогти всім охочим стати фінансово грамотними, досягти фінансової стабільності в кожній родині, зробити фінансовий простір безпечним, гармонійним, благодатним, щедрим і багатим – ось ті основні завдання, які вирішує мій проект.

Це реалізується через організацію навчальних курсів для всіх вікових категорій із фінансової грамотності – «Фінансова абетка», «Фінансова школа», «Фінансова академія», «Підприємництво для юних», семінарів-практикумів для підприємців, дитячих денних таборів «Подорож в країну фінансових чудес» та клубу фінансових ігор.

Фінансова просвіта крокувала зі мною по життю дуже тісно. У 2007 році я пройшла навчання для тренерів із фінансової грамоти і щодня на посаді голови правління кредитної спілки практикувала індивідуальні фінансові консультації. Мене надзвичайно бентежило, що люди зверталися за порадою лише тоді, коли вже наробили непоправних фінансових помилок і втрачали не лише кошти, а й майно та житло.

Мені хотілося ділитися своїми фінансовими знаннями, допомагати на етапі прийняття рішень, а не подолання наслідків. Але до втілення цієї ідеї в життя мене підштовхнула донька Світланка: «Мамо, якщо є мрія, необхідно перетворити її на ціль і досягати щоденними діями».

Так ідея створити Академію фінансової грамоти переросла у бізнес-план. І все ніби правильно, та чогось не вистачало. Я шукала відповідей на безліч запитань і, на щастя, потрапила на тренінг «Розпочни свій бізнес».

Із допомогою тренерів Катерини Гладкевич та Сергія Ващука ми поетапно розібрали основні складові шляху до успішної власної справи, визначили стратегію розвитку та пропрацювали помилки підприємців-початківців.

Особливо цінними виявилися роздаткові матеріали та синергія групової підтримки й взаємодії. Саме через знайомство із тренером семінару Андрієм Подлевським реалізувалася ще одна бізнес-ідея, а саме – створення Клубу фінансових ігор.

Ми стали партнерами і розпочали втілювати фінансову грамотність через ігри «Життєвий капітал», «Лісові комерсанти» та інші, долучилися до Всеукраїнського проекту «1500 клубів фінансової грамотності в Україні» в навчальних закладах і поставили для себе досить важливу мету – зробити Рівне містом фінансово щасливих людей.

Академія фінансової грамоти – це приклад соціального підприємництва, коли цілі і завдання спрямовані, в першу чергу, на вирішення наболілих проблем – подолання бідності та формування фінансової культури.

Саме через те, що фінансова грамота ще не є основною компетенцією більшості, я постійно зіштовхуюся з нерозумінням – а для чого та фінансова грамота потрібна? ваше навчання ще й платне? чого ви там будете вчити? навіщо дітям бухгалтерія?

Мабуть, стереотипи, нерозуміння можливостей, майбутніх перспектив, вигідності інвестицій у навчання дітей, бажання швидких результатів, неприйняття саморозвитку як постійного процесу і є найбільшими перешкодами, які потрібно щодня долати своїми конкретними діями.

Я пишаюся кожною фінансовою перемогою, кожною корисною фінансовою звичкою своїх учнів, як дітей, так і дорослих, адже впевнена, що з маленьких крапель складається море. Крок за кроком, ми в Академії фінансової грамоти формуємо відповідальну особистість, створюємо інший світ, гармонізуємо стосунки з грошима за наявних фінансових можливостей та обставин, розширюємо територію самореалізації для кожного учня, для Рівного, для України.

Моя формула успіху складається з п’яти дієслів, де за кожним ховається цілий процес. Отже, мрій, плануй, аналізуй, корегуй, дій! Повторюйте, доки не вийде. Всім бажаю успішних бізнесів, які наповнюють душу радістю, а гаманці фінансами!